A Ruszwurm története 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - következő oldal

A Ruszwurm története

A képen balról jobbra láthatóak: Tóth Ferencné, Ruszwurm Vilmos, Rosta Sándor ipartestületi jegyző, Wiener József cukrászmester, Tóth Ferenc, báró Korányi Blanka, Spelter Henrik ipartestületi elnök, Szikora József cukrászmester, Lipcsey az ipartestülettől, Hauer Rezső, az ipartestület díszelnöke, Rodé Károly ipartestületi jegyző, és Németh János cukrászmester
Abudai várban, a Szentháromság utca 7. számú házban 1827-ben kezdte meg működését Schwabl Ferenc cukrász, és e helyen máig megszakítás nélkül működik egy nem annyira fényűző, mint inkább családias hangulatú, patinás cukrászda.
Az alapító 3 év múlva meghalt, utóda az özvegyet feleségül vevő Richter Lénárt, aki előzőleg József nádornál volt udvari sütő.
Richter idejében egy (állítólag Krautsiedler nevű) krisztinavárosi asztalosmester és Dunaiszky Lőrinc szobrász álmodták meg és alkották remekbe a máig fennmaradt berendezést, amely megkapóan sugározza a biedermeier hangulatot, azét a korét, amelyben az édességek élvezete a legjellemzőbb örömök közé tartozott.
A névadó az akkor már tulajdonos
A védetté nyilvánított berendezési és felszerelési tárgyakat az ország legjelentékenyebb cukrászati együtteseként értékelhetjük. A berendezés csodával határos módon jelentős épületkárok ellenére az 1849-es és 1944-es ostromot is túlélte.
A közepén ajtócskával ellátott, cseresznyefából készült, mahagóni berakásos pult mögött faoszlopok közt ajtó, mintha a régi Buda regényes világába vezetne. Két oldalán üvegszekrények, bennük aranyozott asztaldíszek csillognak és másfél század cukrászdivatjának csecsebecséi, száz és száz formájú művészi figura; gitározó lány, bébikalapos bakfis, cukros nippek, házaspár egy skatulyán, melyben szaloncukor volt; nő menyasszonyi fátyolban, egy tisztelt úr frakkban; püspökök, süvegük alatt drazséval, kezeikben piros zászló, hónuk alatt imakönyv; szép lovacskák, le lehet venni nyakukat és cukor van a hasukban; húsvéti tojások, angyalkák aranyos dobozokon. A bejárattal szemben nőalakszobrok, az ajtó fölött az óra lapja körül napsugarak lövellnek szét, efölött sas dacol az idővel.

következő oldal
Ugrás a lap tetejére